Nadziewane serca z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Wystudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, rozpuszczoną w mleku sodę, roztrzepane lekko jajka, sól i przyprawy korzenne. Wszystko wyrobić za pomocą łyżki na jednolitą masę. Ciasto na pierniczki przełożyć do szklanego pojemnika i wstawić do lodówki (na dolną półkę) na ok 5 tygodni.
2.Po leżakowaniu w lodówce ciasto przełóż na stolnicę. Rozwałkuj na ok 2-3 mm. Wycinaj po 2 koła na 1 pierniczek. W jednym odciśnij lekko kształt pierniczka
3.W odciśnięty kształt ułożyć nadzienie (u mnie marmolada) a następnie przykryć drugim okrągłym placuszkiem. Docisnąć brzegi by się zlepiły.
4.Foremką wyciąć kształt pierniczka.
5.Lekko docisnąć brzegi by dobrze się skleiły.
6.Ciasteczka ułożyć na blasze i piec ok 15 minut w 200 stopniach.
Gdy wystygną oblać czekoladą.
Komentarze