Nadziewane serca z piernika

4.49 (169 ocen)

Pyszniutki pierniczki. Smakiem przypominają te kupne :) miodzio

Składniki:

  • 250G miodu
    1 szkl cukru
    125g masła
    500g mąki
    2 jajka
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 szkl mleka
    szczypta soli
    20g przyprawy korzennej
    szczypta mielonych goździków, anyżu i kolendry
    marmolada różana do nadziewania
    czekolada do oblewania pierniczków ew. lukier
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Nadziewane serca z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Wystudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, rozpuszczoną w mleku sodę, roztrzepane lekko jajka, sól i przyprawy korzenne. Wszystko wyrobić za pomocą łyżki na jednolitą masę. Ciasto na pierniczki przełożyć do szklanego pojemnika i wstawić do lodówki (na dolną półkę) na ok 5 tygodni.
  • pierniczki 2. Po leżakowaniu w lodówce ciasto przełóż na stolnicę. Rozwałkuj na ok 2-3 mm. Wycinaj po 2 koła na 1 pierniczek. W jednym odciśnij lekko kształt pierniczka
  • pierniczki 3. W odciśnięty kształt ułożyć nadzienie (u mnie marmolada) a następnie przykryć drugim okrągłym placuszkiem. Docisnąć brzegi by się zlepiły.
  • pierniczki 4. Foremką wyciąć kształt pierniczka.
  • pierniczki 5. Lekko docisnąć brzegi by dobrze się skleiły.
  • pierniczki 6. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec ok 15 minut w 200 stopniach.
    Gdy wystygną oblać czekoladą.
  • pierniczki 7. Można również polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować