Nadziewane pierogi drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
2.Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie drobno posiekane filety z kurczaka (ja użyłam do tego robota kuchennego). Smażymy i po chwili dodajemy drobno posiekane papryki (w robocie kuchennym) oraz starte na wiórki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz jeszcze smażymy, aż mięso się ładnie zarumieni. Jeśli zostanie nadmiar tłuszczu, należy farsz odcedzić. Ser trzemy na wiórki.
3.Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na okrągło. Nakładamy farsz, posypujemy serem i zwijamy jak pierogi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 minut.
Komentarze