Nadziewane pierogi drożdżowe

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto drożdżowe jest na tyle uniwersalne, że można je jeść na słodko i słono oraz tworzyć różne kształty.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    45 dag mąki pszennej
    5 dag drożdży świezych
    5 łyżek majeranku
    ok. 3/4 szklanki mleka
    sól, pieprz

    Składniki na farsz:
    2 filety z kurczaka
    1 papryka zielona
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    8 pieczarek
    1 cebula
    15 dag sera cheddar
    masło do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Nadziewane pierogi drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
  • 2. Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie drobno posiekane filety z kurczaka (ja użyłam do tego robota kuchennego). Smażymy i po chwili dodajemy drobno posiekane papryki (w robocie kuchennym) oraz starte na wiórki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz jeszcze smażymy, aż mięso się ładnie zarumieni. Jeśli zostanie nadmiar tłuszczu, należy farsz odcedzić. Ser trzemy na wiórki.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na okrągło. Nakładamy farsz, posypujemy serem i zwijamy jak pierogi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże Papryka Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować