Nadziewane patisony

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Zuzanna Konieczna. Lubię wymyślać nowe potrawy. Eksperymenty nie zawsze mi się udają, ale faszerowane patisony wszystkim smakowały.

  • Łatwy

Składniki:

  • - patisony (średnie): 5 sztuk
    - ryż w woreczku: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - mielone mięso: 25 dekagramów
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - olej: 4 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (d): 2 szczypty

Nadziewane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony myjemy i osuszamy.
    Odcinamy wierzchy na
    ok. 1/3 wysokości. Wydrążamy
    miąższ i drobno kroimy.
  • 2. Ryż gotujemy na sypko
    w lekko osolonej wodzie. Cebulę
    obieramy, kroimy w małą
    kostkę i podsmażamy.
    Dodajemy mięso oraz miąższ
    patisonów. Mieszamy z ryżem.
    Doprawiamy i faszerujemy
    patisony. Przykrywamy
    wierzchami.
  • 3. Patisony układamy w naczyniu
    żaroodpornym i zapiekamy
    20 minut w 180 °C.
    Posypujemy rozkruszoną
    kostką i podlewamy wodą.
    Pieczemy jeszcze 10 minut
    pod przykryciem, a następnie
    5 minut bez przykrycia.

Komentarze

Podobne przepisy