Nadziewane paluszki drożdżowe z sosem czosnkowym

4.5 (196 ocen)

Takie paluszki przygotowałam na Sylwestra, ale idealnie pasują na karnawałowe imprezy.

Składniki:

  • Składniki:
    -1kg mąki,
    -250g margaryny,
    -50g drożdży,
    -2 jajka,
    -pół szkl. mleka,
    -3 łyżki cukru,
    -2 łyżeczki soli,
    -4 łyżki ketchupu,
    -łyżka koncentratu pomidorowego,
    -papryka ostra w proszku,
    -oregano,
    -przyprawa do pizzy,
    -około 200g sera żółtego (może być więcej).

    Sos czosnkowy:
    -mały kubek jogurtu naturalnego,
    -5-6 łyżek majonezu,
    -3 ząbki czosnku,
    -oregano,
    -2 łyżeczki musztardy,
    -czosnek granulowany,
    -pieprz,
    -sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos czosnkowy

Nadziewane paluszki drożdżowe z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paluszki:
    mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Mieszamy do rozbicia grudek. Gotowy zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 40-50minut). Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę. Siekamy do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka i łączymy je z mąką. Dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn. Ciasto zagniatamy 15-20 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • 2. Nadzienie:
    Ketchup i koncentrat łączymy ze sobą, dodajemy paprykę w proszku, oregano i przyprawy do pizzy do smaku. Ważne jest żeby sos był bardziej pikantniejszy, ponieważ będzie lepiej wyczuwalny w smaku.
  • 3. Sos czosnkowy:
    Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy majonez i musztardę. Energicznie mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do sosu i przyprawiamy przyprawami.
  • 4. Paluszki:
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Lekko zagniatamy. Dzielimy na dwie części.
    Jedną część wałkujemy cienko tak by podstał nam duży prostokąt.
    Smarujemy sosem do połowy ciasta. Ser na małych oczkach ścieramy i posypujemy nim sos.
    Następnie przykrywamy drugą częścią ciasta (tą nie posmarowaną sosem). Dociskamy mocno.
    smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kroimy mniej więcej na 7mm paski i każdy zwijamy. Tak przygotowane paluszki pieczemy na blasze wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować