Nadziewane paluchy

4.5 (172 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne,lekkie i chrupiące,doskonale sprawdzą się jako przekąska,można je również zabrać na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
    250 g masła+3 łyżki
    250 g serka naturalnego
    250 g sera żółtego w kawałku
    250 g wędzonej szynki
    2 żółtka
    łyżka soku z cytryny
    50 g płatków migdałowych
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Szynki Przekąski Ser

Nadziewane paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieć mąkę z serkiem ,kostką masła.żółtkiem,sokiem z cytryny i szczyptą soli.
    Odstaw ciasto w chłodne miejsce na 30 minut.
  • 2. Szynkę zmiel w maszynce,ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    Pozostałe masło utrzyj,dodając stopniowo zmieloną szynkę.
    Odłóż trochę startego sera i płatków migdałowych do posypani,resztę dodaj do utartej masy,wymieszaj.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkuj i potnij na duże prostokąty,na środku nałóż farsz i sklejaj na pół.
    Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem,po wierzchu posmaruj roztrzepanym żółtkiem,posyp serem i płatkami migdałowymi.
    Piecz w temperaturze 180 stopni C około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować