Smaczne,lekkie i chrupiące,doskonale sprawdzą się jako przekąska,można je również zabrać na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki maki pszennej
250 g masła+3 łyżki
250 g serka naturalnego
250 g sera żółtego w kawałku
250 g wędzonej szynki
2 żółtka
łyżka soku z cytryny
50 g płatków migdałowych
sól
Nadziewane paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieć mąkę z serkiem ,kostką masła.żółtkiem,sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Odstaw ciasto w chłodne miejsce na 30 minut.
2.Szynkę zmiel w maszynce,ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pozostałe masło utrzyj,dodając stopniowo zmieloną szynkę.
Odłóż trochę startego sera i płatków migdałowych do posypani,resztę dodaj do utartej masy,wymieszaj.
3.Ciasto cienko rozwałkuj i potnij na duże prostokąty,na środku nałóż farsz i sklejaj na pół.
Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem,po wierzchu posmaruj roztrzepanym żółtkiem,posyp serem i płatkami migdałowymi.
Piecz w temperaturze 180 stopni C około 20-25 minut.
Komentarze