NADZIEWANE MIELONE PIECZONE Z BOCZKIEM

1 (2 ocen)

  • 40 min

Witam Was wszystkich, chciałabym zaproponować Wam zdrowsza alternatywę popularnych mielonych.Coś innego niż zwykłe mielone, choćby z tego powodu, że pieczone a nie smażone, z bardzo zdrową a jednocześnie przepyszną kasza orkiszową i z dodatkiem świeżej papryki - samo zdrowie na początek wiosny :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg mięsa wieprzowego
    0,5 kg mięsa drobiowego
    0,5 kg surowego wędzonego boczku
    3 jajka
    2 czerstwe bułki i mleko
    2 surowe średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    pieprz, sól, pieprz ziołowy, tymianek suszony (opcjonalnie inne przyprawy wg uznania)

    Farsz:
    1 torebka kaszy orkiszowej (może być każda inna, ulubiona kasza)
    200 g żółtego sera
    0,5 papryki czerwonej, świeżej
    2 cebule średnie
    2 żabki czosnku
    1 jajko
    przyprawy do smaku
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewane mielone pieczone z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki 1. Wykonanie:
    Bułki namoczyć wcześniej w mleku, jak zmiękną dobrze odcisnąć, w maszynce zmielić surową cebulę oraz czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz obydwa rodzaje mięsa.
    Boczek pokroić wzdłuż w cienkie paski lub poprosić w sklepie o pokrojenie.

    Farsz:
    kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, cebule pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni z dowolnym tłuszczem, świeżą paprykę również pokroić w kosteczkę, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Wszystko razem wymieszać, wbić jajko i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ważne: przed dodaniem surowego jajka doprawić przyprawami do smaku, wg uznania – polecam aby farsz był lekko pikantny.



    Na blasze ułożyć foremki lub kokilki, każdą wyłożyć trzema paskami boczku, na dłoń nakładać łyżkę mięsa, uformować okrągły placek, nałożyć łyżeczkę farszu, brzegi lekko podwinąć i nałożyć na wierzch drugą łyżkę mięsa, uformować kulę, położyć w foremce i zawinąć na wierzch plastry boczku, tak wypełnić wszystkie przygotowane foremki.
    Ilość foremek zależy od tego jak duże kule będziemy robić (czy z czubatych łyżek mięsa, czy z płaskich itd.), mnie wyszło 20 dużych kulek.

    Piekarnik nagrzać wcześniej do 200 stopni i piec ok 45 min

Porady

ość foremek zależy od tego jak duże kule będziemy robić (czy z czubatych łyżek mięsa, czy z płaskich itd.), mnie wyszło 20 dużych kulek. Podawać wg uznania, jednak świetnie komponują się z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować