Nadziewane kotlety mielone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mięsko ma mocny aromat wędzonej papryki . Jest pyszne i zdrowe bo z pieca

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 6 sztuk

    1 kg fileta z kurczaka
    1 jako
    2 łyżki wędzonej papryki w proszku
    1 łyżka suszonych pomidorów w proszku
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suszonego koperku
    ½ łyżeczki mielonego kminku
    2 łyżki bułki tartej

    Nadzienie
    Kilka małych brązowych pieczarek
    Kilka małych pomidorków koktajlowych
    2 kiszone ogórki
    Kilka kostek fileta z kurczaka

Nadziewane kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, oczyścić i zmielić zostawiając kilka kostek do nadzienia. Do mięsa dodajemy jajko, wędzoną paprykę, suszone pomidory, sól , kminek, koperek oraz bułkę. Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części i formujemy płaskie placuszki. Na środku każdego układamy pieczarki, kawałek ogórka, pomidorka koktajlowego i kostki fileta. Zakrywamy nadzienie składając boki mięsa do środka. Mięso przekładamy na lekko natłuszczoną blaszkę do pieczenia. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 55 min. W czasie pieczenia mięso podlewamy lekko bulionem a na 20 min przed końcem pieczenia mięso możemy za pomocą pędzelka lekko posmarować olejem.

Porady

Mięso fajnie się komponuje z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy