Nadziewane Kotlety Mielone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

tak można zmienić smak i wygląd zwykłego kotleta mielonego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    2 jajka
    cebula
    garść otrębów pszennych lub bułka tarta
    3/4 szklanki płatków owsianych
    sól
    pieprz
    Do nadziewania (zależy od ilości kotletów)
    plastry pomidora
    plastry ogórka kiszonego
    plastry żółtego sera
    plastry wędliny lub szynki


Nadziewane kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób wykonywania. 1. Do mięsa mielonego dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Formujemy średniej wielkości kotlety. Gdy mielone będą chłodne kroimy je na pół.
    Spodnie części układamy na blaszkę do pieczenia. Na to kładziemy kawałek żółtego sera (ok wielkości kotleta), na ser plaster wędliny lub szynki,
    a następnie plaster ogórka kiszonego i pomidora. Na to jeszcze raz kładziemy żółty ser. Wszystko przykrywamy wierzchnią częścią kotleta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok.15 min.

Porady

Podczas przygrzewania kotlety można przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypaliły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy