Nadziewane jajka w galarecie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taką galaretkę z jajkiem robię przede wszystkim na Wielkanoc,ale równie dobrze nadaje się na inne okolicznościowe przyjęcia.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:




    2 jajka ugotowane na twardo

    1 udko kurczaka gotowane

    5 dag papryki konserwowej

    około 250 ml czystego,przecedzonego rosołu

    1 gotowana marchewka

    2 dag żelatyny

    sól i pieprz do smaku

Nadziewane jajka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Jajka przekroić na pół,wyjąć żółtka uważając aby nie nie uszkodzić białek..Żółtka zmielić razem z mięsem,wymieszać,doprawić do smaku..Napełnić tym farszem białka...

    .Paprykę pokroić w paseczki...

    .Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,rozprowadzić z wrzącym rosołem...

    .Na spód foremek lub szklanek ułożyć paseczki papryki oraz połówki jajek(farszem do papryki)zalać przygotowanym rosołem,wstawić do lodówki...

    .Na zastygniętą galaretę ułożyć marchewkę pokrojoną w plasterki,zalać pozostałym bulionem.Pozostawić do stężenia .Pprzed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie,wyjąć jajka z galaretką,ułożyć na talerzyku i udekorować natką.
    .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy