Nadziewane i zapiekane pomidory ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to przepis na zdrowe, bezmięsne danie.

  • 20 min

Składniki:

  • dowolna ilość dużych pomidorów
    opakowanie mrożonego, liściastego szpinaku
    kilka pieczarek
    oliwa z oliwek
    ząbek czosnku
    kulka mozzarelli
    jajko
    sól, pieprz
    suszone oregano

Nadziewane i zapiekane pomidory ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. (Miąższ możemy później wykorzystać do gazpacho - przepis w kolejnych moich postach). Środek pomidorów solimy i odwracamy do góry nogami na talerzu, by pomidorki wypuściły sok.
  • 2. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz.
  • 3. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • nadziewane pomidory szpinakiem 4. Pomidory nadziewamy szpinakiem z pieczarkami, na wierch kładziemy plasterki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy w 190 - 200 stopniach C. przez około 15- 20 minut.

Porady

Farsz do pomidorów możemy zrobić również z fetą i bazylią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy