Nadziewane cebulki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo efektowna przekąska przygotowana przy niewielkiej ilości czasu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 8 sztuk
    - kasza kus kus: 2 opakowania
    - mielone mięso drobiowe: 300 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.25 łyżeczki
    - czosnek: 1 ząbek

Nadziewane cebulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i odkrajamy górną i dolną część, tak żeby cebulki przypominały walce.
  • 2. W każdą cebulę wbijamy nóż tak aby wyciąć z niej środek, który następnie wyciągamy.
  • 3. Kus Kus przygotowujemy zgodnie z napisem na opakowaniu (według tej wersji z przysmażeniem kaszy na maśle na patelni) i mieszamy z mięsem, solą i pieprzem. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • 4. Do środka każdej cebuli nakładamy farsz.
  • 5. Cebulki układamy w naczyniu żaroodpornym, nakrywamy górnymi częściami, które wcześniej wycięliśmy, podlewamy wodą i pieczemy około 1h.
  • 6. Gdy doprawimy wodę, w której piekły się cebulki dodając 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki i podgrzejemy całość na patelni powstanie pyszny sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy