Nadziewana pierś z kurczaka z francuskim warkoczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi natrzeć przyprawą do kurczaka i bazylią. Następnie w każdej piersi zrobić głęboką kieszonkę, i środek mięsa również natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
2.Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać śmietanę, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu. Smażyć do zgęstnienia farszu ( do 10 minut). Odstawić do ostygnięcia.
3.Piersi nadziać obficie farszem z marchewki
4.Z ciasta francuskiego wykroić cztery prostokąty o wielkości filetów. Płaty ciasta natrzeć olejem a następnie przyprawa do kurczaka i bazylią.
5.Każdą pierś z kurczaka przekładamy na jeden prostokąt. Pozostałe dwa prostokąty rozcinamy na trzy paski i zaplatamy ostrożnie warkoczyk. Następnie warkoczyki przekładamy na piersi z kurczaka
6.Piersi ułożyć na blaszce do pieczenia. Warkoczyki na mięsie posmarować olejem i posypać czarnuszką. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.
Komentarze