Szybka w przygotowaniu smaczna i nie tylko do drugiego dania na obiad
Składniki:
A. SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAWU:
1 torebka ryżu
1 duża marchewka
5 dużych pieczarek
B. SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
podwójna pierś z kurczaka
C. SKŁADNIKI ROBOCZE
sól i pieprz
2 łyżki masła
szczypta chili
2 ząbki czosnku
kilka kropel przyprawy do zup w płynie
przyprawa do kurczaka
ostra papryka
oliwa do smażenia
Nadziewana pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2.Pieczarki i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy na łyżce masła, zaczynając od marchewki, następnie dorzucamy pieczarki, wszystko razem dusimy do miękkości. Studzimy.
3.Składniki podstawowe łączymy ze sobą. Przyprawiając do smaku, solą pieprzem, przyprawą w płynie i szczyptą ostrej papryki.
4.Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na pól. Rozcinamy robiąc kieszonkę. Nacieramy czosnkiem i solimy, pieprzymy delikatnie z każdej strony.
5.W kieszonce umieszczamy nasz farsz. Spinamy całość wykałaczkami i związujemy nitką, posypujemy przyprawą do kurczaka.
6.Tak uformowaną roladę obsmażamy z każdej strony na oliwie, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Komentarze