Nadziewana pierś z kurczaka

0 (0 ocen)

Szybka w przygotowaniu smaczna i nie tylko do drugiego dania na obiad

Składniki:

  • A. SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAWU:
    1 torebka ryżu
    1 duża marchewka
    5 dużych pieczarek

    B. SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    podwójna pierś z kurczaka

    C. SKŁADNIKI ROBOCZE
    sól i pieprz
    2 łyżki masła
    szczypta chili
    2 ząbki czosnku
    kilka kropel przyprawy do zup w płynie
    przyprawa do kurczaka
    ostra papryka
    oliwa do smażenia

    D. Do dekoracji
    liście zielonej sałaty

Nadziewana pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Pieczarki i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy na łyżce masła, zaczynając od marchewki, następnie dorzucamy pieczarki, wszystko razem dusimy do miękkości. Studzimy.
  • 3. Składniki podstawowe łączymy ze sobą. Przyprawiając do smaku, solą pieprzem, przyprawą w płynie i szczyptą ostrej papryki.
  • Kieszonka 4. Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na pól. Rozcinamy robiąc kieszonkę. Nacieramy czosnkiem i solimy, pieprzymy delikatnie z każdej strony.
  • Faszerowana kieszonka 5. W kieszonce umieszczamy nasz farsz. Spinamy całość wykałaczkami i związujemy nitką, posypujemy przyprawą do kurczaka.
  • rolada 6. Tak uformowaną roladę obsmażamy z każdej strony na oliwie, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy