Nadziewana pierś z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste danie obiadowe. Idealnie pasuje do ryżu i lekkiej sałatki z dressingiem miodowo-musztardowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
    2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki pasty czosnkowej
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżeczka oleju
    sól
    pieprz
    Nadzienie:
    4 łyżeczki dowolnego, zielonego pesto
    1 kulka mozzarelli
    5 suszonych pomidorów
    4 cienkie kawałki schłodzonego masła
    sól
    pieprz
    Do obtoczenia:
    1 jajko
    bułka tarta lub panier kukurydziany

    wykałaczki

Nadziewana pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka marynujemy w sosie sojowym, oleju, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Zostawiamy na co najmniej godzinę, a jeszcze lepiej na noc w chłodnym miejscu.
    Mięso cienko rozklepujemy za pomocą tłuczka, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy pesto, masło, mozzarellę, posiekane suszone pomidory i dokładnie zwijamy. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Na patelni z gorącym olejem podsmażamy z dwóch stron na lekko złoty kolor. Następnie pieczemy przez około 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Podajemy z ryżem i ulubioną sałatą z sosem miodowo-musztardowym. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy