Nadziewana kaczka

  • wyświetlono: 411 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

kaczka z nadzieniem...............pycha

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- kaczka (około 2,5 kg): 1 sztuka
- żołądki drobiowe: 500 gramów
- pieczarki: 400 gramów
- kasza manna: 8 łyżek
- natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
- szczypiorek pokrojony: 4 łyżki
- sól około: 1 łyżeczka
- pieprz do smaku ok.: 0.33 łyżeczki
- przyprawa borowiki z ziołami: 0.5 łyżeczki
- olej: 2 łyżki
- ocet winny (na marynatę): 2 łyżki
- sos sojowy (na marynatę): 2 łyżki
- olej roślinny (na marynatę): 2 łyżki
- kucharek smak lata (na marynatę): 1 łyżeczka
- papryka słodka mielona (na marynatę): 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy mielony (na marynatę): 0.25 łyżeczki
- przyprawa borowiki z ziołami (na marynatę): 0.25 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Nadziewana kaczka

  • 1. Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
    Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
    Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia zrobić farsz.
    Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając.
    Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
    Wyłączyć gaz.
  • 3. Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać.
    Lekko przestudzić.
    Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
    Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika.
  • nadziewana kaczka4. Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 90 minut.
    Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki.
    Podzielić na porcje.
    ( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiżołądki drobioweWielkanockaczkaobiadboże narodzenieja_pieczarka

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka pieczona z nadzieniem gruszkowym

Dodane przez: Świeca Urszula

Kaczka nadziewana gruszkami

Na świątecznym stole nie powinno...

kaczka nadziewana brzoskwiniami

Dodane przez: dagooshya

Kaczka nadziewana brzoskwiniami

Bardzo soczysta, z chrupiącą skórką

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Dodane przez: Świeca Urszula

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Kaczkę piekła moja mama na święta...

Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem

Dodane przez: mysza75

Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem

Kaczkę bardzo lubię i zawsze żałuję...


Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkami

Dodane przez: mysza75

Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkami

Bardzo lubię kaczkę w wersji z...

Kaczka nadziewana limonkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kaczka nadziewana limonkami

Kaczka to klasyka i symbol polskiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE