Nadziewana kaczka

4.5 (195 ocen)

  • 40 min

Robię ją tylko na święta, prawdę mówiąc nie ją a je, bo jedna nie wystarcza

  • 40 min

Składniki:












  • 1 kaczka o wadze 2-2,5kg najlepiej francuska,
    sól, Kucharek,
    sproszkowana czerwona papryka,
    dobry olej lub rozpuszczone masło,
    majeranek,
    czosnek,
    1 szkl mleko,
    1 sucha kajzerka,
    2 jajka surowe,
    3 jajka ugotowane na twardo,
    pęczek pietruszki zielonej,
    5 wątróbek z kurczaka,
    2 żołądki z indyka lub 5 z kurczaka,
    podroby z kaczki (żołądek, serduszko i wątróbka),
    1 duża pierś z kurczaka,
    pieprz mielony
    1 cebula
    olej do smażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewana kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Kaczka nadziewana 2. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz.
  • 3. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju.Mięso z piersi wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać usmażoną cebulę, drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować