Nadziany francuz

0 (0 ocen)

  • 35 min

Nadziany francuz to nic innego jak warkocz z ciasta francuskiego z bogatym wnętrzem. Różnorodność w tworzeniu farszu jest naprawdę ogromna! Ja nie mogąc się zdecydować na jeden farsz zrobiłam dwie wersje.

  • 35 min

Składniki:

  • * 2 gotowe ciasta francuskie

    Farsz I:

    * 30 dkg pieczarek
    * 4 ogórki konserwowe
    * 6 plasterków szynki konserwowej
    * keczup
    * 1 cebula
    * łyżka masła
    * ser żółty

    Farsz II:

    * słoik suszonych pomidorów
    * 2 mozzarelle (kulka)
    * opcjonalnie oliwki
    * czosnek granulowany
    * bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Nadziany francuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek robimy pierwszy farsz. Obieramy pieczarki i kroimy je na plastry. Podsmażamy z łyżką masła i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórki i szynkę. Kiedy woda odparuje dodajemy do pieczarek ogórki szynkę. Wszystko razem mieszamy.

    Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nią ciasto francuskie, tak by wystarczyło miejsca na drugiego nadzianego francuza. Sam środek smarujemy keczupem. Następnie na keczup wykładamy farsz i posypujemy startym serem żółtym. Boki nacinamy pod skosem i przeplatamy,
  • 2. Robimy drugi farsz: suszone pomidory kroimy w paski albo w kostkę, jak kto woli. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy czosnkiem. Rozkładamy drugie ciasto francuskie i robimy podobnie: na środek wykładamy farsz i przykrywamy go pokrojoną w plasterki mozzarellą.Posypujemy bazylią. Nacinamy boki i przeplatamy na zmianę.

    Blachę wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 20 minut. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować