Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym

5 (196 ocen)

  • 45 min

Ostatnio domownikom tak posmakowały moje pulpeciki że zażyczyli sobie dziś znów na obiad tylko w innej odsłonie , Tym razem zadebiutowały marchewkowe pulpeciki z farszem pieczarkowo-serowy w sosie musztardowym z warzywami :) Ta wersja chyba najbardziej nam zasmakowała :)

  • 45 min

Składniki:

  • 450 g mięsa mielonego z indyka
    5 pieczarek
    2 cebule dymki
    3 plastry sera żółtego
    1 kulka mozzarelli
    1 duża marchewka
    1 jajko
    1 szklanka bułki tartej
    1 szklanka mąki
    5 pomidorów
    1 zielona papryka
    100 ml śmietanki 30%
    250 g musztardy sarebskiej
    1 pęczek koperku
    pieprz cytrynowy
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki z cebulą 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy ciachamy w drobna kostkę.
  • sery , koperek 2. Sery kroimy w kosteczkę , 1/2 pęczka koperku siekamy drobno.
  • farsz 3. Na patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami , po paru min. dodajemy sery z koperkiem , mieszamy , smażymy do rozpuszczenie się serów , doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą.
  • mięso 4. Mięso przekładamy do miseczki , ścieramy marchew , dodajemy jajko , bułkę tartą , sól i pieprz-wyrabiamy masę.
  • pulpety w trakcie sklejania 5. Ręką bierzemy po troszkę mięsa , spłaszczamy "na cienki placek" kładziemy po łyżeczce farszu.
  • pulpety przed gotowaniem 6. Sklejamy formując dłońmi kulkę. ( przed każdym forowaniem pulpecika dobrze mieć miseczkę z wodą , zapobiegnie do przyklejaniu się mięsa) Obtaczamy każdego pulpecika w mące , otrzepując z nadmiaru. Zagotowujemy tyle wody by zakryły pulpeciki , wkładamy pojedynczo pulpeciki.
  • na sos 7. Sos: Pomidory i ogórki kroimy w kostkę siekamy resztę koperku
  • sos 8. Warzywa wkładamy do oddzielnego garnka dusząc na małym ogniu. 1 szklankę wrzątku mieszamy z kostką pieczarkową ,musztardą i śmietanką , przelewamy do warzyw -doprawiamy solą i pieprzem , dusimy aż warzywa dobrze zmiękną i sos ładnie zgęstnieje.
  • pulpety w sosie 9. Z ugotowanych pulpecików odlewamy 3/4 wody ( zostawiamy troszkę na dnie) przelewamy przygotowany sos, delikatnie mieszamy.

    Podajemy z ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Musztarda Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować