Nadziane placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

są bardzo smaczne a najlepiej komponują się z ketchapem

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jaja
    Dodatkowo:
    10 plasterków mortadeli
    ketchup do dekoracji

Nadziane placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaki obieramy,płuczemy i trzemy na tarce.Odsączmy lekko wodę i mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz ketchupu i mortadeli)na jednolita masę.Masa nie może być za rzadka ani za gęsta więc opcjonalnie dosypujemy mąki bądź gdy za gęsta dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy łyżkę masy następnie plasterek mortadeli i znów łyżkę masy.Smażymy aż się zarumieni.Dekorujemy ketchupem.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy