Nadziane kotlety mielone w boczku

4.5 (175 ocen)

Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej.

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    150g wędzonego boczku w plastrach
    100g żółtego sera
    100g pieczarek
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziane kotlety mielone w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej.
  • 2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą.
  • 3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
  • 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować