Nadziane kluskowe placuszki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To fajny pomysł na fajny obiad z pozostałych ziemniaków z poprzedniego dnia.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków - najlepiej z poprzedniego dnia
    200 g mąki
    1 łyżkę posiekanego koperku
    1 jajko
    sól
    pieprz

    farsz:

    0,5 kg podsmażonych pokrojonych pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu

Nadziane kluskowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • NADZIANE kluskowe PLACUSZKI 1. Ziemniaki mielimy na gładko, dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę, posiekany koperek. Szybko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Nie wyrabiamy długo, jeśli ciasto zbytnio klei się do rąk to podsypujemy jeszcze mąką. Odrywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką i formujemy rulon a następnie odcinamy kawałeczki ok 5 cm. Rozpłaszczamy w dłoni tworząc krążek i na jego środek kładziemy łyżeczkę pieczarek.
  • NADZIANE kluskowe PLACUSZKI 2. Zlepiamy i tworzymy spłaszczony placuszek. Gotowe placuszki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy aż do momentu wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy je 2 min.
  • NADZIANE kluskowe PLACUSZKI 3. Podajemy posypane koperkiem i omaszczone masłem.

Porady

Danie możemy podać z dowolnym sosem lub możemy je podsmażyć na rumiano.

Komentarze

Podobne przepisy