Nadziane gruszki w cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczne gruszki w cieście nadziane farszem bakaliowym - orzechami, migdałami, suszonymi śliwkami i żurawiną.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 gruszki
    1/2 laski wanilii
    4 orzechy włoskie
    kilka migdałów
    1/4 łyżeczki goździków mielonych
    łyżeczka masła
    2 śliwki suszone
    szczypta suszonej mięty
    1 łyżka suszonej żurawiny
    130 g mąki
    2 żółtka
    70 g masła
    100 g cukru pudru
    szczypta soli

Nadziane gruszki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodajemy masło i siekamy noże, a następnie dodajemy jedno żółtko i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chowamy na godzinę do lodówki. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ale tak żeby nie uszkodzić góry i zostawić ogonki.
  • 2. Do masła dodajemy nasiona z laski wanilii, posiekane drobno orzechy, migdały, suszone śliwki, żurawinę oraz goździki i miętę. Całość mieszamy i faszerujemy tym nadzieniem gruszki w miejscu po pestkach. Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 4 części i każdym kawałkiem owijamy jedną gruszkę z pominięciem ogonka. Można ewentualnie wyciąć z ciasta listki i dokleić.
  • 3. Tak przygotowane gruszki ustawiamy w kokilkach wysmarowanych masłem i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Po wyjęciu gruszki smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 20 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy