Nadziane gruszki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodajemy masło i siekamy noże, a następnie dodajemy jedno żółtko i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chowamy na godzinę do lodówki. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ale tak żeby nie uszkodzić góry i zostawić ogonki.
2.Do masła dodajemy nasiona z laski wanilii, posiekane drobno orzechy, migdały, suszone śliwki, żurawinę oraz goździki i miętę. Całość mieszamy i faszerujemy tym nadzieniem gruszki w miejscu po pestkach. Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 4 części i każdym kawałkiem owijamy jedną gruszkę z pominięciem ogonka. Można ewentualnie wyciąć z ciasta listki i dokleić.
3.Tak przygotowane gruszki ustawiamy w kokilkach wysmarowanych masłem i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Po wyjęciu gruszki smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 20 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze