NACZYNKA WIELKANOCNA

4.47 (197 ocen)

  • 40 min

Przepis na potrawę wielkanocną którą przyrządzała moja mama,babcia i jest to podstawowe dane wielkanocne-jest pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto
    4 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    sól
    mąka

    naczynka
    pół litra gorącego mleka
    pół kilo stopionej słoninki
    10 jajek
    sól ,pieprz

    przed podaniem na stół
    starty chrzan
    szynka w kostkę
    kiełbaska w kostkę
    jajka na trardo w kostkę
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Naczynka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek z wszystkich składników robimy ciasto -konsystencja jak na pierogi-wkładamy do blaszki na 15 min Potem Do żaroodpornego naczynia kruszymy to upieczone ciasto a następnie zalewamy je około pół litra gorącego mleka,dodajemy około pół kilo stopionej słoninki na skwarki i 10 jajek oraz sól i pierz -wszystko razem wymieszać i piec w piekarniku około 1 godzinki. Po upieczeniu kroimy naczynkę ,szynkę ,kiełbaskę ,jajko ugotowane na twardo w grubą kostkę oraz starty chrzan i to wszystko podsmażamy na patelni z 10 min i danie wielkanocne jest gotowe. SMACZNEGO

Porady

ZAWSZE SIĘ UDAJE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować