• 30 min

Łatwa do przygotowania smaczna przekąska która z powodzeniem zastąpi niezdrowe chipsy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka wrzącej wody
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka kurkumy
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Nachosy

Nachos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy w misce z sodą i przyprawami. Dodajemy olej a następnie wodę (bezpośrednio po zagotowaniu). Mieszamy łyżką do przestygnięcia.
  • 2. Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne. Dzielimy ja na mniejsze kawałki (ja dzielę nawet na 6 części gdyż im są mniejsze tym łatwiej rozwałkować).
  • 3. Bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy z niego prostokąty o szerokości ok. 5 cm i wycinamy z nich trójkąty.
  • 4. Trójkąciki wykładamy na blachę i pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 200oC.

Porady

Kurkuma nie jest konieczna, ale nadaje nachosom ładny kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować