Nabijany kalafior pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do osolonej, gotującej się wody wkładamy kalafiora. Dodajemy małą łyżeczkę cukru i gotujemy al'dente ( tak by różyczki kalafiora można było lekko odchylać), jakieś 10-15 minut.
2. W czasie gdy kalafior się gotuje, kroimy:
paprykę w plasterki ,
cebulę w półplasterki
mozzarellę w plastry, a następnie w paski.
3. Sprawdzamy czy kalafior jest gotowy, jeśli tak to odcedzamy go z wody i zostawiamy na chwilę do ostudzenia.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
5. Robimy sos do kalafiora. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy 1 łyżkę mąki i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gładka papka, dodajemy mleko i doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając.
Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Kalafiora nabijamy przygotowanymi warzywami i mozzarellą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Przy pomocy łyżki polewamy go beszamelem i posypujemy tartym serem.
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy około 20 minut.
8. Serwujemy na ciepło posypany natką pietruszki i posypany grubo zmielonym pieprzem lub płatkami chili oraz parmezanem.
Komentarze