Naan - chleb indyjski

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Lubię świeży naan. Jest chrupiący i aromatyczny. Idealny nie tylko do indyjskiego jedzenia. Przepis jest bardzo prosty i chleb wychodzi przepyszny.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 275 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej: 4 łyżeczki
    - ciepła woda: 0.5 szklanki
    - szybko rosnące drożdże w proszku: 1 łyżeczka
    - Jajko (dobrze ubite): 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Naan - chleb indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis pochodzi ze strony: http://showmethecurry.com/ Ciasto wyszło dość rzadkie i parę razy podsypałam je mąką.
  • 2. Drożdże i cukier wymieszaj w ciepłej wodzie. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na około 7 minut. Płyn powinien się w tym czasie spienić.
  • 3. W innej misce wymieszaj mąkę z solą i oliwą.
  • 4. Do spienionych drożdży dodaj jogurt i jajko. Wymieszaj dobrze.
  • 5. Dodaj płyn do mąki i dobrze połącz składniki. Ugniataj przez chwilę i uformuj kulę. Ciasto powinno być bardzo delikatne. Jeśli jednak ciasto będzie za rzadkie można dodać więcej mąki.
  • 6. Posmaruj kulę niewielką ilością oleju. Przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 7. Rozgrzej piekarnik do jego największej możliwej temperatury.
  • 8. Delikatnie ugnieć ciasto i podziel je na kilka niewielkich części. Rozwałkuj ciasto na dość płaskie placki.
  • 9. Przenieś ciasto na kamień do pieczenia pizzy, a jeśli go nie masz to na zwykłą blachę. Umieść ją na najwyższej półce w piekarniku. Piecz około 3-5 minut, lub dopóki naan nie będzie złotawo brązowy.
  • 10. Wyjmij placki z piekarnika i posmaruj je masłem (opcjonalnie).
  • 11. Najlepszy naan jest świeży i ciepły. Trzymaj naan w szczelnym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować