Naan - chleb indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis pochodzi ze strony: http://showmethecurry.com/ Ciasto wyszło dość rzadkie i parę razy podsypałam je mąką.
2.Drożdże i cukier wymieszaj w ciepłej wodzie. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na około 7 minut. Płyn powinien się w tym czasie spienić.
3.W innej misce wymieszaj mąkę z solą i oliwą.
4.Do spienionych drożdży dodaj jogurt i jajko. Wymieszaj dobrze.
5.Dodaj płyn do mąki i dobrze połącz składniki. Ugniataj przez chwilę i uformuj kulę. Ciasto powinno być bardzo delikatne. Jeśli jednak ciasto będzie za rzadkie można dodać więcej mąki.
6.Posmaruj kulę niewielką ilością oleju. Przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
7.Rozgrzej piekarnik do jego największej możliwej temperatury.
8.Delikatnie ugnieć ciasto i podziel je na kilka niewielkich części. Rozwałkuj ciasto na dość płaskie placki.
9.Przenieś ciasto na kamień do pieczenia pizzy, a jeśli go nie masz to na zwykłą blachę. Umieść ją na najwyższej półce w piekarniku. Piecz około 3-5 minut, lub dopóki naan nie będzie złotawo brązowy.
10.Wyjmij placki z piekarnika i posmaruj je masłem (opcjonalnie).
11.Najlepszy naan jest świeży i ciepły. Trzymaj naan w szczelnym pojemniku.
Komentarze