Na zimno

0 (0 ocen)

Doskonały na niedzielne popołudnie do kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 szkl kwaśnej śmietany
    2 szkl kwaśnego mleka
    4 galaretki jasne
    2 galaretki czerwone
    2 galaretki zielone
    pokrojone orzechy, rodzynki, brzoskwinie, truskawki

Na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszanąz proszkiem dopieczenia i lekko wymieszać. Upiec.
  • 2. Masa
    Ubić śmietanę i mleko (po szklance) z cukrem do smaku.
    Dwie jasne galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzącej wody. Tężejące galaretki dodać do ubitej masy.
    Wylać na biszkopt włożony do foremki, posypać pokrojonymi orzechami, rodzynkami i zalać 2 galaretkami w kolorze zielonym.
    ubić pozostałe mleko i śmietanę, dodać 2 jasne galaretki przygotowane jak wyżej.
    Nałożyć owoce ( brzoskwinie, truskawki) i zalać 2 galaretkami w kolorze czerwonym.
    Pozostawić w chłodnym miejscu aż całkiem stężeje.

Komentarze

Podobne przepisy