Na wafelkach z czekoladą

5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znajomi mówią, że piekę niczym cukiernik.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki pr. do piecz.
    ● 2 łyżki kakao
    Masa I: 3 jaja
    ● 15 dag cukru
    ● 2 gorzkie czekolady
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 2 kostki masła
    Masa II: 7 białek
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 10 dag mielonych orzechów
    ● 10 dag wiórków kokosowych
    ● ok. 15 dag wafelków w czekoladzie
    Do dekoracji:
    ● polewa czekoladowa
    ● wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Na wafelkach z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na wafelkach z czekoladą 1. Robimy biszkopt: białka
    ubijamy z cukrem, dodajemy
    żółtka i mąkę wymieszaną
    z proszkiem do pieczenia
    i kakao. Pieczemy ok. 40 minut
    w temp. 180°C. Studzimy,
    przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Masa I: jajka ubijamy
    na parze z cukrem, a czekolady
    roztapiamy w gorącym mleku.
    Studzimy. Mieszamy z utartym
    na puch masłem.
  • 3. Masa II: białka ubijamy
    z cukrem, dodajemy wiórki,
    orzechy i pokrojone w kostkę
    wafelki. Pieczemy w blaszce
    na złoty kolor.
  • 4. Przekładamy: biszkopt, 1/2
    masy I, masa II, 1/2 masy I,
    biszkopt. Rozsmarowujemy
    polewę, oprószamy wiórkami.

Porady

● Biszkopty można lekko nasączyć przegotowaną osłodzoną wodą wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny lub sokiem brzoskwiniowym. ● Na spód ciasta można wyłożyć cały biszkopt, a na wierzch wylać tężejącą galaretkę np. o smaku brzoskwiniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować