Na śniadanie dookoła świata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prażymy orzeszki ziemne na patelni.
2.Następnie dwie kromki chleba nasączamy bread dipperem i nacieramy dodatkowo przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Wstawiamy chleb na 5-10 min. do nagrzanego piekarnika do 180⁰C. Pozostałą kromkę chleba opiekamy przy użyciu tostera na kolor złocisty.
3.W międzyczasie kroimy składniki na naszą bruschettę. W drobną kostkę kroimy ząbek czosnku i cebulę a paprykę i pomidora w ciut większą. Do zeszklonej na łyżeczce oliwy ćwiartki cebuli, dodajemy czerwoną paprykę i smażymy na małym ogniu aż papryka stanie się miększa. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i pomidora. Smażymy jeszcze 2-3 min.. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4.Z połówki awokado wybieramy miąższ i mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, ćwiartką pokrojonej wcześniej cebuli, łyżeczką oliwy z oliwek, sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Powstałe guacamole i bruschettę nakładamy na kromki chleba, które wcześniej piekliśmy w piekarniku. Guacamole oprószamy dodatkowo startą skórką z limonki.
6.Kroimy gorgonzolę w plasterki a sprężyste krążki figi na cienkie kawałeczki i dekorujemy nimi opiekaną wcześniej kromkę chleba.
7.Na koniec przyozdabiamy talerz młodymi listkami szpinaku i obsypujemy je figami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Komentarze