Na śniadanie dookoła świata

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Natchniona barwami włoskiej flagi :)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - chleb pełnoziarnisty (na miodzie z siemieniem lnianym): 3 sztuki
    - ser gorgonzola: 50 gramów
    - Czerwona papryka: 0.25 sztuki
    - mały pomidor: 1 sztuka
    - młode listki szpinaku: 20 sztuk
    - limonka: 0.5 sztuki
    - miękkie awokado: 0.5 sztuki
    - suszone figi: 3 sztuki
    - niesolone orzeszki ziemne: 50 gramów
    - duża cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
    - bread dipper (oliwa z dodatkiem białego wina, czosnku i parmezanu): 15 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Na śniadanie dookoła świata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prażymy orzeszki ziemne na patelni.
  • 2. Następnie dwie kromki chleba nasączamy bread dipperem i nacieramy dodatkowo przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Wstawiamy chleb na 5-10 min. do nagrzanego piekarnika do 180⁰C. Pozostałą kromkę chleba opiekamy przy użyciu tostera na kolor złocisty.
  • 3. W międzyczasie kroimy składniki na naszą bruschettę. W drobną kostkę kroimy ząbek czosnku i cebulę a paprykę i pomidora w ciut większą. Do zeszklonej na łyżeczce oliwy ćwiartki cebuli, dodajemy czerwoną paprykę i smażymy na małym ogniu aż papryka stanie się miększa. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i pomidora. Smażymy jeszcze 2-3 min.. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Z połówki awokado wybieramy miąższ i mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, ćwiartką pokrojonej wcześniej cebuli, łyżeczką oliwy z oliwek, sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Powstałe guacamole i bruschettę nakładamy na kromki chleba, które wcześniej piekliśmy w piekarniku. Guacamole oprószamy dodatkowo startą skórką z limonki.
  • 6. Kroimy gorgonzolę w plasterki a sprężyste krążki figi na cienkie kawałeczki i dekorujemy nimi opiekaną wcześniej kromkę chleba.
  • 7. Na koniec przyozdabiamy talerz młodymi listkami szpinaku i obsypujemy je figami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować