2.Drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól,resztę cukru i letnie mleko, aromat waniliowy, wyrabiać ciasto w misie robota, pomału w trakcie mieszania wlewać olej, wyrabiać ciasto z 8 minut.
3.Ciasto wyłożyć do miski większej, posypać ciut mąką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4.Wyrośnięta ciasto parę razy wyrobić w misce aby odgazowało się powietrze, podzielić na dwie porcje.
5.Blacha z papierem do pieczenia, ciasto na blaszce uformować na 2 strucle, wzdłuż środka ciasta wyłożyć twaróg, na twarogu ułożyć połówki truskawek jeśli są duże, posypać cynamonem.
6.Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.
Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia
Komentarze