Na lunch warzywa z ryżem

5 (172 ocen)

  • 45 min

Bardzo smaczna, sycąca a nietucząca sałatka do pracy, prosta w przygotowaniu .

  • 45 min

Składniki:

  • 10 dag ryżu brązowego
    20 dag brokuła (ok. ½ paczki mrożonki )
    20 dag kalafiora ( ok. ½ paczki mrożonki)
    szklanka zielonej fasolki szparagowej( mrożonka)
    10 dag krojonej marchewki
    1 świeża czerwona papryka
    10 dag drobnych pieczarek
    łyżka oleju do smażenia
    1 łodyga selera naciowego
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    1 łyżka siekanego szczypiorku

    zalewa:
    2 łyżki oleju
    1 łyżka wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka oregano( suszony lub świeży)
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Na lunch warzywa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryż ugotuj al”dente w gorącej, posolonej wodzie – odstaw
    2. Ugotuj warzywa: kalafior i brokuł podzielone na różyczki , marchew pokrojoną w kostkę i pokrojoną fasolkę szparagową
    3. Posiekaj dosyć drobno paprykę i łodygę selera naciowego
    4. Pokrojone w cienkie plasterki pieczarki podsmaż w łyżce oleju
    5. Przygotuj zalewę z wymienionych składników- wstrząśnij do otrzymania emulsji
    6. Połącz ryż z warzywami , zalewą , zieleniną, delikatnie wymieszaj i… gotowe !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować