Musztardowy gulasz z dynią w chlebowych miseczkach

  • wyświetlono: 238 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jesienny, dyniowy gulasz z indyka i własnoręcznie zrobione chlebowe miseczki

Koper
  • Średni

Składniki

CHLEBOWE MISECZKI:
- mąka pszenna: 600 gramów
- ciepła woda: 300 mililitrów
- oliwa: 2 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
- drożdże instant: 7 gramów
- żółtko: 1 sztuka
- mleko: 1 łyżka
GULASZ:
- mięso z udźca indyka: 0.5 kilograma
- miąższ z dyni: 0.5 kilograma
- olej: 2 łyżki
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 4 ząbki
- sos Worcestershire: 2 łyżki
- musztarda miodowa: 2 łyżki
- musztarda sarepska: 1 łyżka
- musztarda francuska: 1 łyżka
- płatki chili: 0.5 łyżki
- sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
- gałązki rozmarynu: 5 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Musztardowy gulasz z dynią w chlebowych miseczkach

  • miseczki chlebowe1. W misce mieszamy mąkę z wodą, oliwą, solą, cukrem i drożdżami. Wyrabiamy dłońmi, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej odrywamy fragment wielkości orzecha laskowego, z których formujemy małe kuleczki. Każdy z czterech dużych kawałków ciasta rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy brzegi do środka jak sakiewkę, wyrównujemy, odwracamy na drugą stronę, znowu rozpłaszczamy z zbieramy brzegi do środka, jak sakiewkę. Formujemy kule, które nieco spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, małe kulki, również tam kładziemy, całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
    Żółtko roztrzepujemy widelcem, dodajemy łyżkę mleka, i po wymieszaniu, smarujemy tym wyrośnięte mini chlebki. Smarujemy też małe kuleczki, które umieszczamy teraz na wierzchu każdego chlebka. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
    Z ostudzonych chlebków, ostrym nożem, ścinamy wierzch, wydrążamy środek i chlebowe miseczki są gotowe.
  • 2. Mięso z indyka kroimy w kostkę, czosnek po obraniu kroimy w cieniutkie plasterki, a obraną cebulę w pióra. Dwie z gałązek rozmarynu drobno siekamy. Mieszamy wszystkie rodzaje musztardy z sosem Worcestershire, olejem i chili. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso wymieszane z posiekanym rozmarynem, cebulą i czosnkiem. Zostawiamy na 2 godziny.
    Mięso ze wszystkimi dodatkami przekładamy na patelnię, i całość smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzucamy resztę rozmarynu i dynię pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy w chlebowych miseczkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miąższ z dynimąka pszennaobiadjesieńmusztarda francuskamusztarda miodowamięso z udźca indykamusztarda sarepskajesienne_daniegałązki rozmarynu

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz z grzybami w chlebie

Dodane przez: mysza75

Gulasz z grzybami w chlebie

Jesienne danie na rozgrzanie do...

ryba w chlebowej panierce

Dodane przez: smakowisko

RYBA W CHLEBOWEJ PANIERCE

Rybę pakuje się w paczuszki z foli...

Parówki w sosie chlebowym

Dodane przez: JustKuchcik

Parówki w sosie chlebowym

Świetne na ciepłą kolację lub na...

kurczak w cieście chlebowym

Dodane przez: adamonika

Kurczak w cieście chlebowym

Pyszne :) bardzo sycące.

Jajka w cieście chlebowym

Dodane przez: akrobatka22

Jajka w cieście chlebowym

Pomysłowe jajka owinięte w ciasto...

Mintaj w panierce chlebowo-ziołowej

Dodane przez: Iwona75

Mintaj w panierce chlebowo-ziołowej

Smaczna i prosta ryba, wystarczy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE