Musztardowo-miodowe udka z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Chrupiące udka są pyszne do tego pikantne ziemniaczki i małe pomidorki.Danie proste,efektowne i bardzo dobre a roboty przy nim niewiele.

  • 25 min

Składniki:

  • 4 udka

    około 6 dużych ziemniaków(ewentualnie 10 małych)


    pól szklanki oleju

    2 łyżki musztardy sarepskiej

    2 łyżki musztardy delikatesowej francuskiej


    2 łyżeczki miodu

    3 duże ząbki czosnku

    2 łyżki ziół prowansalskich

    1 płaska łyżeczka ostrej papryki

    sól i pieprz o smaku.

Musztardowo-miodowe udka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć,osuszyć.

    ...Ziemniaki obrać,większe pokroić na ćwiartki a jeżeli mamy mniejsze to na pół .

    ...Musztardę,miód,drobno posiekany czosnek i resztę przypraw łączymy dokładnie z olejem.

    ...Do gotowej marynaty wkładamy mięso oraz ziemniaki,nacieramy i pozostawiamy na około 2- 3 godziny.

    ...Następnie przekładamy do lekko natłuszczonej blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 65 minut w temp.200 st.C.Podczas pieczenia skrapiamy kilka razy mięso oraz ziemniaki wytworzonym tłuszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy