Musztardowe polędwiczki pieczone w rękawie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na soczystą i kruchą polędwiczkę z musztardowa nutą. Mięso pieczone jest w rękawie, dzięki czemu jest miękkie i delikatne, a dodatek musztardy dodaje mu niesamowitego aromatu.

  • 60 min

Składniki:

  • - polędwica wieprzowa
    - 4 łyżki musztardy
    - 1 łyżeczka miodu
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - sól i pieprz do smaku
    - cebula (opcjonalnie)

Musztardowe polędwiczki pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Musztardę łączymy z olejem rzepakowym i miodem, a następnie nacieramy oczyszczoną z błonek polędwicę i odstawiamy ją na minimum godzinę do lodówki.

    Zamarynowaną polędwicę obsmażamy delikatnie z obu stron na patelni z odrobiną oleju. Podczas smażenia oprószamy mięso solą i pieprzem, a następnie wkładamy je do rękawa, dodajemy pozostałą część marynaty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 - 35 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

* Do rękawa możemy włożyć także plasterki cebuli, dzięki czemu mięso będzie jeszcze bardziej soczyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy