musztardowe pikle z ogórków

0 (0 ocen)

  • 30 min

uwielbia je cała rodzina...

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kilo ogórków dużych gruntowych
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki soli
    łyżka musztardy francuskiej łagodnej
    2 łyżki musztardy chrzanowej
    7 kulek ziela angielskiego
    7 ziaren pieprzu czarnego
    5 listkow laurowych
    1 główka czosnku

Musztardowe pikle z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • musztardowe pikle z ogórków 1. ogorki obrać ze skórki i pokroić w zgrabne paski.Wodę wymieszać z cukrem,solą,musztardami i zagotować 5 minut. Dodać ziele angielskie,liście laurowe,pieprz oraz nieobrane ząbki czosnku.Zalewę gotować 10 minut i na koncu dodać ocet.ogórki układać ciasno w sloikach i zalać gorącą zalewą i od razu zakręcić.pasteryzować 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy