Zapiekane jajka w sosie musztardowym z dodatkiem cukinii konserwowej.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
Sos musztardowy:
150 g jogurtu naturalnego
100 g serka topionego z pieczarkami
2 łyżki musztardy stołowej
120 g cukinii konserwowej (ewentualnie korniszony)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
pieprz biały mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Musztardowe jajka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obrać ze skorupek, przekroić na połówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego (przekrojoną stroną ku górze).
2.Serek rozetrzeć z jogurtem i musztardą - zagotować (by ser się rozpuścił), lekko ostudzić. Cukinię pokroić w drobną kostkę, osączyć i dodać do sosu - wymieszać. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać.
3.Przygotowane jajka przykryć sosem.
4.Zapiekać 15 min (200 st. C).
Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze