Musztarda z jabłek

4.51 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Łagodna w smaku i prosta do zrobienia. Do mięs, wędlin i sosów.

Składniki:

  • 70 dkg kwaśnych jabłek,
    60 g (2 op) gorczycy białej,
    4 łyżki cukru,
    2 łyżeczki soli,
    1/4 szkl octu,
    1 liść laurowy,
    3 goździki,
    5 ziaren pieprzu,
    5 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.51 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Musztarda z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Musztarda z jabłek 1. Jabłka usmażyć i przetrzeć przez sito. Gorczycę białą zmielić w młynku do kawy. Na 3 łyżki gorczycy bierze się 4 łyżki gęstej masy z jabłek, 2 łyżki cukru i łyżeczkę soli. Doprawia się octem do smaku, zagotowanym jak do marynat, czyli z dodatkiem listka laurowego, goździków, pieprzu i ziela angielskiego (ocet dodajemy przecedzony). Wszystko razem należy zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do słoiczków i pod kocyk (lub pasteryzować przez 5 min).
    Można używać już po trzech dniach.

Porady

Zamiast jabłek możemy użyć gruszek - ugotowanych i przetartych przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorczyca Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2013

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować