Owocowa musztarda to świetna alternatywa do tradycyjnej musztardy lub keczupu.
Składniki:
Na 5 słoików o pojemności 200 ml: 4 nektarynki, 100 g proszku musztardowego, 5 łyżeczek skórki otartej z pomarańczy, 180 ml octu z cydru, 1 łyżeczka soli morskiej, sok z 1/2 cytryny
Musztarda nektarynkowa ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nektarynki umyć, oczyścić i drobno pokroić. Powinniśmy otrzymać około 2 filiżanek pokrojonych owoców. Owoce wrzucić na patelnię, mieszając około 4 minut dusić na średnim ogniu. Kiedy puszczą sok ,zmniejszyć temperaturę i dusić je jeszcze 5 minut.
Proszek musztardowy zmieszać z 300 ml wody, skórką pomarańczową, octem i solą, dodać do owoców na patelni, 1.5 godziny bardzo powoli gotowac na małym ogniu. Często mieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywierała do dna patelni. Musztarda jest gotowa, gdy stanie się gęsta jak dżem. Patelnię zdjąć z kuchenki, musztardę przyprawić sokiem cytrynowym, ostudzić.
Wysterylizowane słoiki napełnić musztardą nektarynkową, mocno zamknąć, przechowywać w lodówce.
Porady
Ta słodko - ostra musztarda doskonale pasuje do wieprzowiny i rostbefu, również z kozim serem.
Komentarze