Muszle z kurkami, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i eleganckie danie dla smakoszy. Makaron, aromatyczne kurki i ser z niebieską pleśnią... do tego lampka dobrego wina...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron conchiglioni: 12 sztuk
    - kurki: 20 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - gorgonzola: 10 dekagramów
    - suszone pomidory z oliwy: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle z kurkami, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po wyjęciu układamy dnem do góry, aby obciekła woda.
  • muszle z kurkami 2. Cebulę siekamy i podsmażamy na złoto na 1 łyżce oliwy. Zdjemujemy z patelni, na którą wlewamy ponownie 1 łyżkę oliwy i wrzucamy kurki. Smażmy na dość dużym ogniu do momentu, kiedy poczujemy intensywny zapach grzybów. Należy wydobyć cały ich smak i aromat poprzez takie właśnie smażenie.

    Kurki mieszamy z cebulą i suszonymi pomidorami, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do makaronowych muszelek, które układamy w naczyniu żaroodpornym, na dno którego wlewamy łyżkę oliwy.
  • muszla z kurkami 3. Muszle z kurkami posypujemy gorgonzolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C do czasu, aż ser zacznie się topić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować