• Ok. 20 dag muszli makaronu,
• Filet z kurczaka,
• Ok. 20 dag kg świeżego szpinaku( może być mrożony),
• 1 kulka sera mozzarella,
• Ok. 100 ml śmietany ( u mnie 30%),
• 1 mała cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 2-3 łyżki masła,
• sól, pieprz, curry, ostra papryka
• oliwa z oliwek, olej,
Muszle z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w małą kostkę, nacieramy ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę, przyprawiamy solą, curry, ostra papryka, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, wszystko mieszamy i odstawiamy (najlepiej na kilka godzin, ale nie koniecznie).Fileta podsmażamy na oleju.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę , ząbek czosnku (zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wrzucamy szpinak (jeśli szpinak jest świeży to musimy go dobrze wypłukać i pokroić ), doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku i dusimy około 10-15 min.
Do podduszonego szpinaku dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy ok. 2-3 min, odparowujemy. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w mała kostkę, połowę mieszamy ze szpinakiem, resztę zostawamyć do posypania.
Do gotowego szpinaku dodajemy podsmażonego kurczaka i razem mieszamy.
Muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu, hartujemy zimną wodą. Łyżeczką nakładamy farsz i posypujemy resztą mozzarelli. Układamy w formie do zapiekania nadziane muszle i zapiekamy ok. 10 minut w temp. 180ºC.
Komentarze