Muszle z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą

4.99 (163 ocen)

Wyśmienite na obiad jak również jako przystawka.

Składniki:

  • • Ok. 20 dag muszli makaronu,
    • Filet z kurczaka,
    • Ok. 20 dag kg świeżego szpinaku( może być mrożony),
    • 1 kulka sera mozzarella,
    • Ok. 100 ml śmietany ( u mnie 30%),
    • 1 mała cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2-3 łyżki masła,
    • sól, pieprz, curry, ostra papryka
    • oliwa z oliwek, olej,
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w małą kostkę, nacieramy ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę, przyprawiamy solą, curry, ostra papryka, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, wszystko mieszamy i odstawiamy (najlepiej na kilka godzin, ale nie koniecznie).Fileta podsmażamy na oleju.
    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę , ząbek czosnku (zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wrzucamy szpinak (jeśli szpinak jest świeży to musimy go dobrze wypłukać i pokroić ), doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku i dusimy około 10-15 min.
    Do podduszonego szpinaku dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy ok. 2-3 min, odparowujemy. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w mała kostkę, połowę mieszamy ze szpinakiem, resztę zostawamyć do posypania.
    Do gotowego szpinaku dodajemy podsmażonego kurczaka i razem mieszamy.
    Muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu, hartujemy zimną wodą. Łyżeczką nakładamy farsz i posypujemy resztą mozzarelli. Układamy w formie do zapiekania nadziane muszle i zapiekamy ok. 10 minut w temp. 180ºC.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować