muszle z grzybami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczne danie- zachwyca smakiem grzybów

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 sztuk makaronu muszle do nadziewania
    puszka krojonych pomidorów
    szczypta oregano
    olej do wysmarowania naczynia

    Cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    2 garście mrożonych grzybów
    szpinak 250g
    soczewica pół szklanki
    sól, pieprz
    gałka muszkatałowa

    1 kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Muszle z grzybami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muszle 1. Makaron:
    1.Ugotuj muszle al dente
    2. Wyjmij naczynie żaroodporne i natłuść je olejem
    3. Otwórz puszkę pomidorów i wlej do naczynia- równomiernie rozsmaruj i poprusz delikatnie oregano
    4. Ułóż muszle obok siebie na pomidorach
  • nadzienie 2. Farsz:
    1. Ugotuj soczewicę
    2. Na patelni rozlej 2 łyżki oleju
    3. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię- smaż dopóki się nie zeszkli
    4. Dodaj czosnek, podsmaż 1 minutę
    5. Dodaj grzyby, podsmaż ok 2 minut
    6. Dodaj szpinak, podsmaż do momentu wyparowania wody
    7. Przełóż do miski, dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki= całość zblenduj
  • całość 3. Połącz składniki:
    1. Nagrzej piekarnik- 180C góra dół
    2. Muszle nadziej farszem- średnio po 1 dużej łyżce
    3. Zetrzyj mozzarellę na dużych oczkach i równomiernie rozłóż
    4. Włóż do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmień funkcję w piekarniku na termoobieg i piecz jeszcze 10 minut
  • zapiekanka 4. Smacznego :)

Porady

Weganie mogą zrobić zapiekankę bez mozzarelli i posypać do upieczeniu świeżą pietruszką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować