Muszle z farszem mięsno-warzywnym

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Muszle z tym sycącym farszem podaję nie tylko podczas rodzinnych imprez. Sprawdzają się też na co dzień jako szybki obiad.

Składniki:

  • ● op. makaronu duże muszle
    ● 1/2 kg filetów z kurczaka
    ● czerwona papryka
    ● 2 pomidory
    ● przyprawa gyros
    ● kilka łyżek oleju do smażenia
    ● 2 ząbki czosnku
    ● kilka plastrów żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Muszle z farszem mięsno-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muszle z farszem mięsno-warzywnym 1. Makaron gotujemy we wrzącej
    osolonej wodzie według
    przepisu na opakowaniu. Odcedzamy,
    przelewamy zimną
    wodą i rozkładamy na ściereczce, aby się wysuszył (na sicie
    muszle zdeformują się). Mięso
    myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy
    przyprawą gyros.
    Czosnek siekamy. Pomidory
    przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy
    skórkę. Pomidory i paprykę
    kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Podsmażamy mięso. Następnie
    w kilkuminutowych odstępach
    dodajemy: czosnek, paprykę,
    pomidory. Dusimy, aż
    warzywa zmiękną, i studzimy.
  • 3. Każdą muszlę napełniamy
    farszem i kładziemy mały kawałek
    żółtego sera. Układamy
    w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy
    kilka minut w piekarniku,
    aż ser się rozpuści.

Porady

● Potrawę zamiast w piekarniku możemy podgrzać w kuchence mikrofalowej. ● Farsz urozmaicimy, dodając do sosu podczas duszenia kilka posiekanych listków bazylii lub oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować