Muszle z cukinią i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i lekkie danie, takie małe "co nieco" na ząb...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaronu w kształcie muszli: 200 gramów
    - cukinia: 350 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - pomidory bez skórki w puszce: 1 sztuka
    - starty ser: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle z cukinią i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muszle z cukinia i sosem pomidorowym 1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać połowę czosnku. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć na patelnię z cebulką, dodać natkę pietruszki. Dusić przez około 2 - 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukinią zwiędnie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć, wlać pomidory z puszki, gotować do zgęstnienia sosu, przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
    Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Farszem z cukinii napełnić ugotowane muszle i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy na dno trochę sosu pomidorowego. Skropić oliwą z oliwek extra virgin i posypać 4 - 5 łyżkami tartego Parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut lub do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
  • 2. Podawać z sosem pomidorowym, po 6 sztuk muszki na 1 porcję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować