• 13 makaronowych muszelek
• 1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 1/3 cebuli, posiekanej w kosteczkę
• 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 szklanki listków bazylii, posiekanych
• 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
• 30 g tartego sera Parmezanu (Pecorino, Manchego lub Cheddara)
• 100 g sera gorgonzola (lub z niebieską pleśnią Lazur), rozdrobnionego
Muszle nadziewane szpinakiem z trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 190 °C (grzanie góra i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzeć oliwą extra vergine.
Makaron muszelki ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, muszelki mają być „al dente”. Odcedzić i skropić 1 łyżeczką oliwy extra vergine, delikatnie wymieszać, odstawić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Dodać cebulę i dusić aż będzie szklista, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak (jeżeli był mrożony to najpierw go rozmrozić na sitku i odcisnąć z wody). Świeży szpinak smażyć na małym ogniu aż zwiędnie . Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z bazylią.
Wymieszać wszystkie trzy rodzaje sera w miseczce, doprawić solą i pieprzem.
Wybrać ugotowanych 12 muszli i włożyć w nie farsz ze szpinaku oraz bazylii. Na każdą muszle położyć łyżkę mieszanki serów i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze