Składniki na 2-3 porcje:
• 13 muszli makaronowych (conchiglioni)
Nadzienie:
• 1/2 kulki mozzarelli
• 150 g serka ricotta (twarożku)
• 2 pełne łyżki mascarpone ( ja nie użyłam- dodałam za to śmietanki 30%)
• 1/3 szklanki tartego parmezanu
Sos pomidorowy:
• 1 puszka pomidorów bez skórek (pelati)
• 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty)
• 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
• świeża bazylia
• oliwa extra vergine do polania
Muszle nadziewane mozzarellą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisy na opakowaniu. Piekarnik nagrzać do 200 °C.
Zrobić nadzienie: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, śmietankę, parmezan (odłożyć troszkę do posypania). Nadziać muszle i odłożyć.
Pomidory z puszki wlać do miski. Jeżeli są w całości to pokroić na mniejsze części i wymieszać z sosem pomidorowym. Przyprawić oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz łyżeczką cukru.
Powstały sos wlać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu. Całość skropić oliwą extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać. Na ostatnie 5 minut można włączyć na opcje grilla jeśli chcemy mieć zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach. Posypać parmezanem bądź innym serem.
Komentarze