Muszle nadziewane mozzarellą w sosie pomidorowym

4.5 (171 ocen)

  • 20 min

http://ostrapapryczka.blog.pl/2013/09/30/muszle-nadziewane-mozzarella-w-sosie-pomidorowym/

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje:
    • 13 muszli makaronowych (conchiglioni)

    Nadzienie:
    • 1/2 kulki mozzarelli
    • 150 g serka ricotta (twarożku)
    • 2 pełne łyżki mascarpone ( ja nie użyłam- dodałam za to śmietanki 30%)
    • 1/3 szklanki tartego parmezanu

    Sos pomidorowy:
    • 1 puszka pomidorów bez skórek (pelati)
    • 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty)
    • 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
    • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
    • świeża bazylia
    • oliwa extra vergine do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle nadziewane mozzarellą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisy na opakowaniu. Piekarnik nagrzać do 200 °C.

    Zrobić nadzienie: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, śmietankę, parmezan (odłożyć troszkę do posypania). Nadziać muszle i odłożyć.

    Pomidory z puszki wlać do miski. Jeżeli są w całości to pokroić na mniejsze części i wymieszać z sosem pomidorowym. Przyprawić oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz łyżeczką cukru.

    Powstały sos wlać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu. Całość skropić oliwą extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać. Na ostatnie 5 minut można włączyć na opcje grilla jeśli chcemy mieć zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach. Posypać parmezanem bądź innym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować