Muszle nadziewane mięsem i szpinakiem

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Świetna propozycja na obiad lub przekąskę dla znajomych. Kolejny raz "sprzątanie" lodówki pomyślnie zaowocowało.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu dużych muszli
    garść świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    400 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
    sól, pieprz
    150 g tartego sera żółtego
    Sos:
    500 ml mleka
    5 łyżek masła
    3,5 łyżki mąki
    sól
    pieprz biały
    cukier
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle nadziewane mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
    Szpinak, cebulę i czosnek siekamy, łączymy z mięsem mielonym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy muszle makaronowe, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy wolno mleko, doprowadzamy do wrzenia i ubijamy trzepaczką, gotujemy na niewielkim ogniu 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
    Tak przygotowanym sosem zalewamy muszle makaronowe i zapiekamy 35 min, pod przykryciem, w temperaturze 200°C. Następnie naczynie wyjmujemy, makaron posypujemy startym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na 5-10 min (bez przykrycia). Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować