Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: Ricottę przekładamy do miski. Dodajemy jajko, parmezan i 150g startej na grubych oczkach tarki mozzarelli, mieszamy. Dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.
SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje i większość wody odparuję.
Makaron gotujemy al’dente. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Następnie każdą muszlę napełniamy serowym nadzieniem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowym. W sosie układamy ciasno nafaszerowane muszle. Posypujemy je pozostałą mozzarellą (75g) startą na grubych oczkach. Muszle zapiekamy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie naczynie odkrywamy i zapiekamy jeszcze kilka minut aż ser się zarumieni,
Na talerzu muszle możemy posypać świeżą bazylią.
Życzę smacznego
Komentarze