Muszle makaronowe faszerowane kurkami i ricottą zapieczone w sosie śmietanowym

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 2 osób

Tak przygotowane muszle smakują wyśmienicie. Są kremowe, delikatne i pachną lasem. Nie trzeba zjeść mięsa na obiad, aby się pysznie najeść.
Przepis na 2 porcje

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • 20 muszli (około 150g),
    • NADZIENIE:
    • 400g kurek,
    • 1 cebula,
    • 1 łyżka masła,
    • 250g ricotty,
    • 1 łyżka śmietany kremówki,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • SOS:
    • 200g śmietany kremówki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • DODATKOWO:
    • 50g parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Muszle makaronowe faszerowane kurkami i ricottą zapieczone w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muszle makaronowe faszerowane kurkami 1. Muszle makaronowe ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
    Kurki opłucz. Większe pokrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę. Dodaj kurki. Smaż razem do miękkości kurek. Cała woda z grzybów powinna odparować.
  • Muszle makaronowe faszerowane kurkami 2. Grzyby wystudź. Gdy wystygną połącz je ze śmietaną, serkiem i natką. Dopraw do smaku.
  • Muszle makaronowe faszerowane kurkami 3. Przygotowanym nadzieniem napełnij muszle. Muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Muszle makaronowe faszerowane kurkami 4. Śmietanę podgrzej na patelni i dopraw solą i pieprzem.
  • Muszle makaronowe faszerowane kurkami 5. Polej nią napełnione muszle. Wierzch muszli posyp startym serem. Zapiekaj razem około 10-15 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować