muszle faszerowane zapiekane pod mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Taką makaronową zapiekankę polecam na obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą.

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g makaronu duże muszle
    300 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    duża kulka mozzarelli (125 g)
    2 łyżki czarnych oliwek
    słoik sosu słodko-kwaśnego
    sól
    pieprz
    słodka i ostra papryka
    łyżka oleju

Muszle faszerowane zapiekane pod mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muszle faszerowane 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie.
  • muszle faszerowane 2. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się na złoto.

Komentarze

Podobne przepisy