Muszle faszerowane kurkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Z ziemi włoskiej (makaron) do polskiej (kurki).

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurki: 250 gramów
    - makaron muszle: 9 sztuk
    - pomidory: 2 sztuki
    - parmezan: 2 łyżki
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - oliwa z czosnkiem i papryką: 1 łyżka
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

Muszle faszerowane kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć, oczyścić, osuszyć grzyby, większe pokroić na małe kawałki.
  • 2. Gotować muszle około 1/2 czasu przewidzianego przez producenta, wystudzić, rozłożyć każdą osobno.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 150C.
  • 4. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, dodać kurki, dusić 5 minut, dodać pokrojone pomidory, dusić kolejne 2 minuty. Doprawić wedle potrzeby.
  • 5. Spryskać sprayem do pieczenia naczynie żaroodporne.
  • 6. Farsz nakładać do muszli. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • 7. Na ostatnie 3 minuty pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, do każdej muszli wlać nieco pikantnej oliwy, całość posypać parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy